Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 18/07/11

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 18/07/11
ΘΕΜΑ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ : «Μπορεί το σημερινό πολιτικό & οικονομικό σύστημα να βγάλει την κοινωνία από την κρίση ; Ο ρόλος του κινήματος των πλατειών »
Το θέμα εισηγείται ο λαϊκός αγωνιστής Μανώλης Γλέζος.



Α ΜΕΡΟΣ
Ο Μ. Γλέζος ξεκίνησε με την εξιστόρηση γεγονότων που αναφέρονται στην γενοκτονία και στις καταστροφές του κατοχικού στρατού καταλήγοντας σε δύο κατηγορίες οφειλών από πλευράς Γερμανίας :
Α. Προς το Ελληνικό Δημόσιο.
  1. Επιστροφή αρχαίων μνημείων
  2. Αποζημιώσεις για τις καταστροφές υποδομών του Ελληνικού κράτους με αποτέλεσμα την βύθιση της οικονομίας.
  3. Επιστροφή του δανείου που δόθηκε από την Ελλάδα στην Γερμανία κατά την διάρκεια της κατοχής για να μην εξαθλιωθεί ο Γερμανικός λαός.
Β. Προς τον Πολίτη
Αποζημιώσεις σε αναπήρους πολέμου και σε συγγενείς εκτελεσμένων.
Αίτημα – πρόταση προς την Συνέλευση
1. Σύστασης επιτροπής για την απαίτηση αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος. Αυτό πρέπει να γίνει σε κάθε πλατεία σε κάθε γειτονιά.
Η πρόταση υπερψηφίστηκε.
2. Αποστολή επιστολής από τον καθένα ξεχωριστά στην γερμανική πρεσβεία με αίτημα τις αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος.
Το αίτημα το αποδέχθηκε σύσσωμη η Συνέλευση.
Β ΜΕΡΟΣ
Ο Μ. Γλέζος αναφέρθηκε στην έννοια της άμεσης δημοκρατίας φέρνοντας το παράδειγμα της οικογένειας όπου όλοι μαζί αποφασίζουν χωρίς αρχηγό. Έχοντας περάσει αυτό το μοντέλο στην ζωή μας αναρωτήθηκε γιατί δεν το εφαρμόζουμε και στην πολιτική. Γιατί παραχωρούμε το δικαίωμα του ν αποφασίσουμε, σε τρίτα άτομα για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.
Είπε χαρακτηριστικά ότι Άμεση, Συμμετοχική Δημοκρατία είναι η κοινωνικοποίηση των μέσων της πολιτικής εξουσίας.
Η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε γιατί κοινωνικοποίησε τα μέσα παραγωγής αλλά όχι και την πολιτική εξουσία. Υπήρχε μόρφωση, περίθαλψη, σύνταξη, βιοτικό επίπεδο αλλά η εξουσία από τα σοβιέτ πήγε στο κόμμα. Ο Πολίτης δεν είχε το βασικό δικαίωμα του ν αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του.
Αναφέρθηκε σε ιστορικά παραδείγματα εφαρμογής της Άμεσης Δημοκρατίας στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Τόνισε ότι κινητήρια δύναμη ανάπλασης εθνικής συνείδησης αποτέλεσαν οι Πόλεις – Κράτη. Μίλησε αναλυτικά για το παράδειγμα εφαρμογής Άμεσης Δημοκρατίας στην Απείρανθο της Νάξου.
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, απαντήσεις και τοποθετήσεις μελών της Συνέλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου